Cseresznyés nyújtott rétes

Hozzávalók

Tészta:
250g sima liszt
250g rétesliszt
2 dl langyos víz
1 tojás
1 kávéskanál ecet
10 g vaj
Töltelék:
olvasztott vaj
Zsemlemorzsa
Cukor
Fahéj
3 kg cseresznye

Leírása

A lisztet elkeverjük a sóval,átszitáljuk.A langyos vízben elkeverjük a tojást,az ecetet és az olvasztott vajat.Apránként a liszthez öntjük és összedolgozzuk.A tésztát úgy dolgozzuk ki ,hogy a deszkához verjük ujjainkkal a magasba húzzuk.Újból deszkához csapjunk és felhúzzuk. Ezt addig folytatjuk,amíg a kezdetben lágy tészta már nem ragad a kezünkhöz és a deszkához.Kb 20 perc. A tészta fényes és sima legyen. A kidolgozott tésztát 2 cipóvá formáljuk,lisztezett deszkára tesszük és meleg lábossal letakarjuk,és fél órát pihentetjük.1 cipó elég egy 75x100 cm-es asztalhoz. Az asztalt tiszta terítővel leterítjük,meghintjük liszttel. A tésztát a terítőre tesszük és könnyedén sodrófával kinyújtjuk. Kezünket bekenjük olvasztott vajjal,a tészta alá nyúlunk és kezünk fejével óvatosan emeljük és nyújtjuk míg a tészta az egész asztalt befedi. A vastag széleket körben lefejtjük. Ezt újra gomboccá formáljuk,meleg lábossal letakarjuk,és pihentetjük,majd kinyújtjuk,megtöltjük. KB fél asztalnyi jön ki belöle. A kinyújtott tésztát pár percig hagyjuk száradni. Ezután vajjal meglocsoljuk,megszórjuk az egész felületet zsemlemorzsával ,finoman vékonyan, a hosszabbik oldal, felére cseresznyét rakunk,megszórjuk ízlés szerint cukorral,fahéjjal. A rétes széleit felhajtjuk és a terítő segítségével feltekerjük. Középen kettévágjuk,lenyomkodjuk a széleket,óvatosan sütőpapirral kibélelt tepsibe tesszük ,tetejét olvasztott vajjal lekenjük. Elömelegitett sütőben megsütjük. Ha kihült felszeleteljük és porcukorral meghintjük.

Horváth Petra Katalin

2021-07-02 18:53:59