Grillázsos, sós karamelles torta

Hozzávalók

Piskótához:
8 tojás, 16 evőkanál cukor, 16 evőkanál liszt, pici só, kk. sütőpor
Krémhez:
300g cukor, 200 ml tejszín, 50g vaj, 2-3 csipet só
250g mascarpone, 2dl tejszín
Grillázshoz: 13 dkg cukor, 8 dkg darált dió

Leírása

A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem a cukorral, majd bele keverem a tojások sárgáját és a lisztes keveréket. 26 cm es tortaformába töltöm és kb. 45 perc alatt készre sütöm. Tűpróba!
A krémhez először elkészítem a sós karamell krémet: 300 g cukrot karamellizálom, majd fokozatosan hozzáadom a vajat, majd a tejszínt és a sót, addig keverem, míg el nem éri a krémes állagot, és az esetleges csomók eltűnnek (ez pár perc). Kihűtöm, ahogy hűl, sűrűsödik.
A tortakrémhez a mascarponét összekeverem a kihűlt karamell krémmel és a felvert tejszínnel, ezzel töltöm meg a három részre vágott piskótát. A külsejét is vékonyan bekenem, majd grillázzsal díszítem.
Grillázs elkészítése: 13 dkg cukrot karamellizálom, majd össze keverem a darált dióval és egy jénaiban készre sütöm. Még melegen formázom.

Szakács Beatrix

2021-07-02 14:02:08