Spenótos tészta gazdagon

Hozzávalók

Hozzávalók:
• 500 g farfalle (durum masni tészta)
• Kb.3 dl tejszín
• olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma
• Két nagy csokor spenót
• Só ízlés szerint
• Frissen őrölt bors
• 20-30 dkg Kockázott bacon, vagy valamilyen jobb minőségű gépsonka,
• 2 csomag Carbonara vagy Sajtszósz alappor, éppen, amit otthon találok
• 30-40 dkg sajt, akár több féle

Leírása

Elkészítés
A tésztát forrásban lévő, sós vízbe megfőzöm, amikor „al dente” állagú, vagyis még nem túl puha, de nem is kemény, így még sütésnél a szósszal megszívja magát. Leszűröm, becsepegtetem.
Olívaolajban a spenótot kicsit megfonnyasztjuk, hozzáadom az összevágott fokhagymát, tovább párolom.
Majd rászórom a Carbonara vagy Sajtszósz alapport, egy kicsit együtt párolom, majd kevés vízzel felöntöm, először kevés vizet adok hozzá, ahogy kezd sűrűsödni, és még szükséges akkor kevéssel még felöntöm, sózom, borsozom. Ha felforrt, leveszem a tűzről.
Közben egy kevés olívaolajon megpirítom a bacon szalonnát vagy gépsonkát. Ha megpirult, kiveszem az olajból egy tányérba.
Egy tűzálló edényt kicsit kikenek olajjal, beleöntöm a lecsepegetett tésztát, majd rászórom a pirított szalonnát vagy sonkát, összekeverem a tésztával.
A spenótos szószt botmixer segítségével turmixolom, hogy teljesen „sima” állagú legyen, majd hozzáöntöm a tejszínt. Ebbe a meleg szószba belerakok kb. 15 dkg reszelt sajtot, itt fel tudom használni a már kicsit keményebb, szárazabb megmaradt sajtokat is. Ezt a szósz ráöntöm a sonkás tésztára és még a tetejét is megszórom gazdagon sajttal
Előmelegített 180 fokos sütőben, légkeveréssel sütöm, amíg a sajt nem pirul meg a tetején.


Jó étvágyat!

Véberné Janás Valéria

2021-07-02 11:26:59