Almáspite

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2 tojás
Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg alma, 15 dkg porcukor, 1 tk fahéj
Tetejére: 1 db tojás

Leírása

1. Az almás pite elkészítéséhez a sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, összegyúrjuk, és fóliába csomagolva a hűtőben 1 órát pihentetjük.
2. Ezalatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, és a cukorral, a fahéjjal ízesítjük. 10 perc után lazán kinyomkodjuk belőle a sok levet.
3. A tésztát két részre osztjuk (1/3-2/3 arányban), és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
4. A nagyobb tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe vagy piteformába fektetjük. Egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, végül beborítjuk a másik tésztalappal (amit formázhatunk is). A tetejét megkenjük a felvert tojással, egy villával megszurkodjuk.
5. Végül a 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Kiss Renáta

2021-05-03 09:47:03