Töltött vajas croissant

Hozzávalók

45 dkg finomliszt
1 db tojás ("L"-es)
75 g joghurt (lehet kefir is)
3 dkg élesztő
3 ek cukor
1 dl tej (opcionális)
2 ek napraforgó olaj
5 dkg vaj
10 dkg csokoládém

Leírása

Élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, és a tészta hozzávalóival (csokoládé és vaj kivétel) egy közepesen lágy tésztát gyúrunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyforma részre vágjuk, gömbölyítjük. A tésztácskákat egyenként kör alakúra nyújtjuk, körülbelül 18 cm nagyságra.
Megkenjük az első lapot olvasztott vajjal, majd ráhelyezzük a következőt, amit szintén megkenünk vajjal. Így járunk el a többi lappal is. Egy szép kis "tésztatornyot" kapunk. Hűtőben kicsit hűtjük, kb. 20 percen át.
A lehűlt tésztából egy szép nagy korongot nyújtunk, melyet 8 egyforma részre vágunk.
A csokoládét kevés vajjal megolvasztjuk, mindegyik cikk szélesebb részére egy kanálnyit teszünk, és óvatosan feltekerjük, majd sütőlapra tesszük. Lekenjük tojással, és az előmelegített sütőben pirulásig sütjük.

Dr. Bíró Ervinné

2021-06-29 22:03:46