Tejszínes kávétorta

Hozzávalók

Linzertésztához:

10 dkg porcukor
20 dkg vaj
30 dkg finomliszt
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
A piskótához:

3 tojás
6 dkg kristálycukor
7 dkg szitált finomliszt
0,5 dkg őrölt kávé
A krémhez és díszítéshez:

2 csomag főzős vanília puding
10 dkg kristálycukor
2,5 dl főzött feketekávé
2 dl tej
0,5 dl rum
1 csomag vaníliás cukor
8 dl hideg Meggle cukrászhab (habtejszín)
2 csomag vaníliás cukor
1 dkg őrölt kávé
2 dkg zselatin
1 dl víz
20 kávészem

Leírása

A linzerhez a cukrot, lisztet leszitáljuk, hozzá reszeljük a citrom héjját, pici sóval elkeverjük, majd a hideg vajat elmorzsoljuk benne, egyneművé gyúrjuk, es fél órát hűtőben pihentetjük. A szokásos módon a piskótat elkészítjük, amibe belekeverjük az őrölt kávét. Megsütjük. A linzert Kb. fél óra elteltével a fele tésztát kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Egy tortakarikával kiszúrjuk, késsel néhány helyen megszurkáljuk a tetejét, és tiszta sütőlapon, 160 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amíg sül, a maradék tésztánkból 20 db 4 x 12 cm-es téglalapocskát készítünk, melyeknek az egyik végét kb. 1 cm vastagon vizes ujjal megsimítjuk és megszórjuk darált kávéval. Ezeket is megsütjük sütőpapíros tepsin.
Előkészületek a krém készítése előtt:
A kihűlt piskótakarikánkat kivágjuk a tortakeretből, majd kettévágjuk egy vastagabb, és egy vékonyabb lapra. Nem kell megijedni, a vékonyabb egészen vékony lesz. :-)

A linzerlapunkat egy lemezre tesszük. Ráhelyezzük a tiszta tortakarikát, amiben a piskótánk is sült. Megmagasítjuk a karikánkat egy 15 cm magas sütőpapírszalaggal, ami teljesen körbeéri a tortaformát. Ez fontos, mert a fém tortakarika nem olyan magas, mint a tortánk lesz krémestül.

A zselatinport a vízben feloldjuk egy kis láboskában, félretesszük, később majd melegíteni fogjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A cukor 2/3-ad részével kemény habbá verjük a tojásfehérjét. A maradék cukorral a sárgáját is habosra keverjük. A két habunkat óvatosan összekeverjük, beleszórjuk a kávés lisztet, és még óvatosabban összekeverjük, nehogy a habunk összeessen. Ezután tortaformába töltve 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. (Ugyanakkora méretű legyen, mint a linzerkarika lapunk.)

Előkészületek a krém készítése előtt:
A kihűlt piskótakarikánkat kivágjuk a tortakeretből, majd kettévágjuk egy vastagabb, és egy vékonyabb lapra. Nem kell megijedni, a vékonyabb egészen vékony lesz. :-)

A linzerlapunkat egy lemezre tesszük. Ráhelyezzük a tiszta tortakarikát, amiben a piskótánk is sült. Megmagasítjuk a karikánkat egy 15 cm magas sütőpapírszalaggal, ami teljesen körbeéri a tortaformát. Ez fontos, mert a fém tortakarika nem olyan magas, mint a tortánk lesz krémestül.

A zselatinport a vízben feloldjuk egy kis láboskában, félretesszük, később majd melegíteni fogjuk.

Krém készítése:
A 2 csomag vaníliás pudingport 10 dkg kristálycukorral szárazon elkeverjük, majd a 2 dl tejet hozzáadjuk, elkeverjük. 2 dl kávét lábasban felforralunk, beleöntjük a pudingos keveréket, és sűrű pudinggá főzzük.

Amikor kész, kb. 1 cm vastagságú forró pudingot oszlatunk el egyenletes vastagságban a linzerkarika lapunkra. (Ami ekkor már körbepapírozva, tortakerettel vár ránk.)

Amíg ez hűl, a maradék pudingot egy nagy tálba öntjük, akkorába, hogy a tejszínhabunk is beleférjen majd. Habverővel kicsit kevergetjük, hogy meghűljön.

6 dl tejszínt 2 csomag vaníliás cukorral habbá verünk. A zselatint megmelegítjük, 3 evőkanálnyi kivételével a kávépudinghoz adjuk. (Ez a 3 evőkanálnyi még kelleni fog.) A felvert tejszínhabból is egy adagot hozzákeverünk, jól elkeverjük, majd a többi habot nagyon óvatosan beleforgatjuk.

2 cm vastagon teszünk a habból a linzerlapos kávépudingra. Ezután a vastagabbik piskótát ráhelyezzük, meglocsoljuk a fél dl rum, fél dl kávé és 1 csomag vaníliás cukor keverékével.

A nagy tálnyi kávéhabhoz óvatosan hozzákeverünk 1 dkg őrölt kávét, ezzel színesítve a rétegeinket. Ráhelyezünk a tortánkra kb. 2 cm habot, majd a vékony piskótát, végül az újabb maradék habot.

Minimum 2 órára, de akár 1 éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük.

A hűtés után leemeljük róla a tortakarikát, leszedjük róla a papírt.

2dl tejszínt habbá verünk, és belekeverjük a maradék 3 evőkanál megmelegített zselatint. Ezzel a habbal körbekenjük a torta oldalát. Körbe rárakosgatjuk a linzercsíkjainkat. A maradék habbal feldíszítjük a torta tetejét, meghintjük őrölt kávéval, és kávészemekkel díszítjük, átkötjük szalaggal.
Én 26os formában csináltam, ott nem emeltem meg papírral a széleit, mikor már másodjára csináltam 😊 kisebb formánál ajánlott. Jó étvágyat! 😊

Katócs Bernadett

2018-08-29 16:23:10

A recept feltöltési időszak lezárult.
Sorsolás október 18-án.

Süssük ki együtt
A biztonság mesterműveit!

Gondoskodjon szerettei, önmaga jövőjéről, és megajándékozzuk!

Életbiztosítások a postán!


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Recept adatok

A receptfeltöltés belépés után érhető el.

Nyeremények

Töltse fel kedvenc
desszertreceptjét és a desszert fotóját, hogy megnyerhesse

a 2 fős wellnesshétvégét a hévízi Lotus Therme Hotel & Spába

vagy a 2 db Media Markt utalvány
egyikét (50 000 vagy 25 000 Ft értékben).