Aranygaluska

Hozzávalók

Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 14 dkg kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 8 dkg vaj
- só
- reszelt citromhéj
- mazsola
- fahéj
- darált dió
Sodóhoz:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 3 tojássárgája
- 1,5 liter tej
- 8 evőkanál kristálycukor

Leírása

1. Az 50 dkg lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadunk kevés sót, 8 dkg kristálycukrot, egy citrom reszelt héját. Az élesztőt 3 dl tejjel, kevés cukorral felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Hozzáadunk 3 tojássárgáját és a 8 dkg vajjal lágy tésztát dagasztunk belőle.
2. A bedagasztott tésztát egy órán át kelesztjük.
3. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tésztadarabokat egyenként langyos vajba mártjuk, és mély tepsiben egymás mellé rakjuk.
4. Darált diót, őrölt fahéjat, 6 dkg kristálycukrot és mazsolát összekeverünk, utána minden sort meghintünk vele a tepsiben. 20 percig pihentetjük.
5. Közepesen meleg sütőben (kb. 180 Celsius-fokon) világospirosra sütjük. Amennyiben gyorsan pirulna, letakarjuk alufóliával.
6. 3 tojássárgáját két csomag vaníliás pudinggal, 8 evőkanál kristálycukorral és 1,5 liter tejjel kikeverünk, majd forrásig főzzük, amíg besűrűsödik.

Szécsényiné Csonka Eszter

2021-06-20 15:17:23