Barack&Halacska (Nagymamám által sütött és a “falusi” lagzik ízeit hozza vissza :) ). Kedvenceim, így mindkettőt megsütöttem.
Hozzávalók
Barack:Tészta: 70 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 20 dkg zsír, 2 db tojássárgája, 2dl tej, 1kk szódabikarbóna.
Tölteték: 20 dkg vaj ( vagy margarin), 20 dkg porcukor, rum ( ízlés szerint) 1ek kakaó, 2 ek baracklekvár és a tészta kikapart része.
Halacska:
15 dkg zsír, vagy 20 dkg vaj, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 20 dkg dió, vagy/ és mák, 5 db tojás.

Leírása
Barack: A porcukrot, zsírt és a tojássárgáját habosra kikeverjük. Apránként a tejet hozzáadjuk és 3 ek. lisztet. A többi lisztet összekavarjuk a szódabikarbónával és az összeset összedolgozzuk, majd 90 percet pihentetjük.Dió nagyságú gombócokat formálunk, megsütjük ( sütő függő, hogy meddig, ne legyen barna) és melegen kikaparjuk a belsejét.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, megtöltjük velük a barackot és 2 felet összeillesztjük, majd ételfestékkel megfestjük, porcukorral hamvasítjuk és levéllel is díszítjük.
Halacska:
Tészta: a lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a zsíradékot, összedolgozzuk. 2dkg- os gombócokat gyártunk és egy éjszaka pihentetjük. Másnap kinyújtjuk a töltelékkel megtöltjük és halacska alakot formázunk, majd megsütjük ( sütő függő, hogy meddig sütjök, ne legyen barna) és porcukorral megszórjuk.
Töltelék elkészítése, mákot vagy /és diót a cukorral és a felvert tojásfehérjével összekeverjük.
Jó étvágyat kívánok! :)