Túrós bukta
Hozzávalók
2,5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt.45 dkg liszt, csipetnyi só, 20 dkg sertészsír, 2 dl tejföl.
Töltelék: 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, mazsola, a
tetejére porcukor

Leírása
Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejet, cukrot, és elkeverjük egy kevés liszttel. A tetejét is megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, közben a lisztet átszitáljuk egy tálba, csipetnyi sóval ízesítjük, elmorzsoljuk benne a sertészsírt. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Addig gyúrjuk körkörös mozdulatokkal, míg az edény falától elválik. Amikor már szép sima a tészta, liszttel megszórjuk a tetejét, és letakarva meleg helyen kelesztjük.Fél óra múlva lisztezett gyúródeszkán átdolgozzuk a megkelt tésztát, majd négyfelé vágjuk, és cipókat formázunk belőle. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 3 mm vastagra. A tésztát hosszában félbevágjuk, és téglalapokat alakítunk belőle.
Túró halmokat helyezünk mindegyikre, feltekerjük, és
vékonyan kizsírozott tepsibe helyezzük a buktákat, ahol még negyed óráig kelesztjük, majd 200 fokon szép barnára megsütjük.
A tetejét porcukorral megszórjuk.