áfonyás pite

Hozzávalók

A tésztához

470 g finomliszt
283 g vaj
80 ml víz (jéghideg)
1 kávéskanál só

A töltelékhez

55 dkg áfonya
1 citromból nyert citromhéj (kezeletlen)
1 citromból nyert citromlé (kezeletlen)
3 ek melaszos nádcukor (púpos)
1 evőkanál étkezési keményítő

Leírása

A lisztet egy tálba szitáljuk.
A hideg vajat nagy lukú reszelőn gyorsan belereszeljük. Hozzáadjuk a sót.
Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ne hagyjunk benne nagy vajdarabokat, de ne gyurmázzuk sokáig, mert ha a vaj elolvad, nem lesz jó.
Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és gyorsan dolgozzuk össze. A tésztát munkafelületen vágjuk el kétharmad-egyharmad arányban. Mindkét darabot igazítsuk korong alakúra, hogy később könnyebben nyújtsuk. Nem kell vékonynak lennie, csak kör alakúnak.
Csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe 1-2 órára (vagy a mélyhűtőbe 30 percre, ha sietünk).
Ha letelt az idő, vegyük ki a nagyobbat, nyújtsuk ki úgy, hogy egyenletes kört kapjunk, kb. 30-32 centi átmérőjűt.
Egy alacsony falú, 28 centis pitesütő tálat vajazzunk ki, és igazítsuk bele a pitét. Legegyszerűbb, ha nagyon lazán feltekerjük a sodrófára, így biztosan nem szakad el. Ügyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol túllógjon a tálon.
Töltsük meg az áfonyával, majd letakarva tegyük vissza a hűtőbe.
Vegyük elő a kisebb tésztalapot, és egyenletesen nyújtsuk ki úgy, hogy egy 28 cm átmérőjű kört kapjunk.
Vonalzóval osszuk egy centis csíkokra, és vágjuk fel hosszában, egyenesen.
Vegyük ki a pitét a hűtőből, és kezdjük el a rácsozást! A közepére kerüljön a leghosszabb, mellé két két rövidebb. Ne rögzítsük, ne nyomogassuk le a végeket az elején. Próbáljuk meg "fűzni" a rácsot - ha az egyik irányban megvan a 3 leghosszabb tésztacsíkunk, ami elér a tál széléig, tegyük ugyanezt a keresztben lévő oldalon is. Ott is hárommal kezdjünk, így egyszerűbb. Mivel a csíkok nincsenek rögzítve, egyszerű alá-felé bújtatni az új csíkokat. Ha a közepe kész, a széleket is csináljuk meg. (Sajnos ennél jobban nem tudom elmagyarázni, de higgyétek el, ha elkezditek, adja magát. Egyébként ez a "szövés-minta" nem kötelező, csak szerintem így szebb.)
Ha az egészet berácsoztuk, óvatosan nyomkodjuk hozzá a rácsok végeit a tészta széléhez. Ha ez megvan, az alap túllógó tésztarészét szépen hajtsuk rá az illesztési pontokra (Így azok el vannak rejtve), és két ujjunkkal össze-összecsippentve a tésztát cakkozzuk ki.
Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Fél óra elteltével vegyük ki a pitét, kenjük le a tojással, és tegyük a forró sütőbe. 10-15 perc után vegyük le a hőt 180 fokra (a nagy hő azért kell az elején, hogy a vaj ne folyjon el, mert akkor az egész összeesik).
Kb. 50 percen át süssük a sütő alsó harmadában. 30 perc után azért nézzünk rá alkalmanként, nehogy megégjen a tészta. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna, az áfonya leve pedig bugyog.
Vegyük ki, majd 15 perc hűlés után vághatjuk, és tálalhatjuk.

A töltelékhez

Az áfonyát lemossuk, leszárítjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, rászórjuk a cukrot, a citromhéjat és a keményítőt, és gyorsan összeforgatjuk. Azonnal beletesszük a pitébe.

Pintér István

2018-10-13 19:39:19

A recept feltöltési időszak lezárult.
Sorsolás október 18-án.

Süssük ki együtt
A biztonság mesterműveit!

Gondoskodjon szerettei, önmaga jövőjéről, és megajándékozzuk!

Életbiztosítások a postán!


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Recept adatok

A receptfeltöltés belépés után érhető el.

Nyeremények

Töltse fel kedvenc
desszertreceptjét és a desszert fotóját, hogy megnyerhesse

a 2 fős wellnesshétvégét a hévízi Lotus Therme Hotel & Spába

vagy a 2 db Media Markt utalvány
egyikét (50 000 vagy 25 000 Ft értékben).