túrós rétes
Hozzávalók
40 dkg finomliszt2 db tojás
120 ml tejföl (szükség szerint)
1 csipet só
20 dkg vaj (rántáshoz/ 10 dkg a locsoláshoz)
15 dkg finomliszt (rántáshoz)
3 ek vaj (kenéshez )
Túrós töltelék
100 dkg tehéntúró
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
120 ml tejföl
1 citromból nyert citromhéj

Leírása
A tésztához lévő anyagokat összedolgozzuk.A 10 dkg vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
Kinyújtjuk a tésztát, és kihűlve rásimítjuk a rántást, szorosan felcsavarjuk, és pár órára a hűtőbe tesszük vízbe.
A tésztát 4 részre osztjuk, a széleiket nyomkodjuk össze, hogy a rántás ne potyogjon ki.
Egyenként kinyújtjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, rászórjuk a töltelék egy részét, és felcsavarjuk.
Kivajazott tepsibe helyezzük, tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
Tetejét megszórjuk porcukorral.