mákos kalács
Hozzávalók
5 dkg friss élesztő5 dl tej
15 dkg cukor
80 dkg finomliszt
2 csipet só
10 dkg vaj
1 db tojás (felvert, a tészta kenéséhez)
töltelék
75 dkg mák
45 dkg cukor
4.5 dl tej
1 db citromhéj

Leírása
elkészítéstészta
Az élesztőt 2 dl tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot. Átkavarjuk.
A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és jól kidagasztjuk. (Én géppel szoktam kb. 5-8 percig.)
Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz a tészta.
Kb. 1 órát kelesztjük. Majd 3 részre osztjuk. Ebből a tésztából 3 rúd lesz.
Kinyújtjuk jó vékonyra, kb 0.5 cm-re. Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, majd így még kelesztjük kb 30 percig. Megkenjük a tetejét felvert tojással. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc elteltével újból átkenjük a felvert tojással a tetejét, és sütjük 20 percig.
töltelék
A tejet a cukorral feltesszük főni.
Amikor fő, beleöntjük a mákot , és kb 1 percig még a tűzön főzzük.
Levéve belekeverjük a citromhéjat, s rákenjük a kinyújtott tésztára.