Zserbó
Hozzávalók
A tésztához500 g finomliszt
250 g vaj
20 g élesztő
100 ml tej
1 teáskanál cukor
4 dbtojássárgája
1 csipet só
A töltelékhez
800 g sárgabaracklekvár
350 g darált dió
250 g porcukor
2 ek vaníliás cukor
A tetejére
5 ek cukrozatlan kakaópor
5 ek porcukor
7.5 ek forró víz
80 g vaj

Leírása
A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 kanál cukrot, és a langyos tejben felfuttatjuk.A lisztbe szórjuk a csipet sót,és a puha vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Töltelék:A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze
A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval, és folytatjuk ugyanígy még kétszer
A tetejére jön a 4. tésztalap, egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat forró vízgőz felett összemelegítjük, majd a sütire simítjuk a csokit.