diós-mákos mejgli
Hozzávalók
A tésztához150 ml tejföl
20 g friss élesztő
1 db tojás
500 g finomliszt
250 g margarin
50 g porcukor
1 csipet só
1 db tojás
A mákos töltelékhez
200 g mák
200 g porcukor
1 db citrom
30 ml rum
50 g mazsola
100 ml víz
A diós töltelékhez
200 g dió
200 g porcukor
50 ml tej
30 ml rum
0.5 db vanília rúd belseje
50 g mazsola

Leírása
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, rászórjuk a porcukrot és a csipet sót. A tejfölt meglangyosítjuk, beletördeljük és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást. Ha megkelt ráöntjük a lisztes keverékre és összegyúrjuk.4 db cipót formálunk belőle , 2 órára a hűtőbe tesszük
A diótöltelékhez kikaparjuk a vaniliarudat a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és azt felforraljuk. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a diót
A máktöltelékhez 100 ml vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk és elkeverjük benne a mákot. Levesszük a tűzről, és belereszeljük a citrom héját, majd belecsavarjuk a levét is. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket!
Az első tésztacipót lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és kb. 5mm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk.Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük az összessel így készülünk el közben a sütőt előmelegítjük.
Mielőtt betesszük a sütőbe a bejgliket, sűrűn megszúrkáljuk villával,majd megsütkjük