Lekváros Bukta
Hozzávalók
3,5 dl tej2,5 dkg élesztő
5 evőkanál kristálycukor
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 mokkáskanál só
1 tojás
10 dkg margarin
A töltelékhez:
25 dkg baracklekvár
A kenéshez:
12 dkg margarin

Leírása
Az élesztőt a tej felével és kevés cukorral, liszttel körül-belül 15 perc alatt felfuttatjuk. Az alapanyagokat a margarin kivételével összegyúrjuk.A margarint megolvasztva hozzáöntjük a tésztához, és alaposan összegyúrjuk. 15 percig pihentetjük, majd 2-3 percen át finoman ismét összegyúrjuk, majd további 35 percig kelesztjük.
A lisztes deszkán kinyújtjuk körül-belül 28X42 cm nagyságúra és 1 cm vastagra. Ezután körül-belül 7 centis négyzetekre vágjuk, összesen 24 db lesz.
A kenéshez való margarint felolvasztjuk, és a tepsit kikenjük vele, majd a tésztalapokra lekvárt teszünk, feltekerjük, és a buktát a folyékony margarinba mártva egymás mellé, szorosan tesszük a tepsibe. (Egy 25X35 cm-es tepsi szükséges hozzá.) Így a tészta csak felfelé nőhet.
Sütés után pihentetjük 15 percig, ezután előmelegített sütőben 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon kb. 25 percig sütjük.