Cukormentes almás pite
Hozzávalók
Hozzávalók (2 db pitéhez, 18*32 cm tepsiben):Almás töltelék:
-1500 g alma (reszelt súly)
-eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
-fahéj
-20 g margarin
Tésztához:
-125 g rétesliszt
-125 g zabpehelyliszt
-200 g teljes kiőrlésű liszt
-40 g búzasikér
-20 g élesztő
-120 g szobahőmérsékletű margarin
-1tojás
-100 ml tej
-80 g eritrit
Továbbá:
-teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (10-10 g)
-1 tojássárgája

Leírása
Elkészítés:A töltelékhez a lereszelt almát kicsit kinyomkodjuk, majd mérsékelt tűz felett főzni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük, közben édesítjük és hozzáadjuk a margarint. Kb. 15 perc főzés után fahéjjal ízesítjük, és félretesszük hülni.
Tészta készítése:
A tejet meglangyosítjuk. A liszteket a búzasikérrel összekeverjük, majd elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarinnal. Hozzáadjuk a tojást és az eritritet, belemorzsoljuk az élesztőt és a langyos tej segítségével összegyúrjuk.
(Ha túl lágy lenne a tészta, tk. lissztet teszünk hozzá.)
Letakarva fél órát kelesztjük.
Ezután a tésztánkat félbevágjuk, majd az így kapott két tésztadarabot úgy vágjuk ketté, hogy az egyik darab nagyobb legyen.
Összesen 4db tésztánk van (2 nagyobb, kettő kissebb). Ezeket (miután külön-külön összegyúrtuk) szintén kelni hagyjuk fél órát.
Egy 18*32 cm tepsit sütőpapírral kibélelünk. Egy nagyobb tésztát kinyújtunk, beletesszük a tepsibe, megszórjuk a zsemlemorzsával, rátesszük az almatöltelék felét, legfelülre egy kissebb tésztából kinyújtott lap kerül.
Villával megszurkáljuk a tetejét, tojássárgájával lekenjük, és 180*-n kb. 25 percig sütjük.
A másik tésztát is ugyanígy készítjük el.