Eperpudingos-grízes torta
Hozzávalók
Tésztához:3 tojás
3 ek kristálycukor
3 ek finomliszt
csipet só
1 tk sütőpor
Grízes réteg:
5 dl tej
7 ek gríz
2 ek cukor
Pudingos réteg:
8dl tej
2 csomag epres
pudingpor
5 ek cukor
(pár szem eper)
+az eper réteghez kb. fél kg eper

Leírása
1.A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre keverjük.2.A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk.
3.Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk,
így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
4. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
5. Egy kapcsos tortaforma alját kivajazzuk. A masszát egyenletesen rásimítjuk.
6. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
7. A piskóta szélét kirakjuk fél eprekkel.
8. Az 5 dl tejet feltesszük főni a 2 ek cukorral. Ha forr, beleöntjük a kimért grízt. Addig főzzük kavargatva, míg sűrű tejbegrízt nem kapunk.
9. A grízt egyenletesen a piskótára öntjük, elsimítjuk.
10. A grízes rétegre félbevágott epreket halmozunk.
11. A tejből, cukorból és porból sűrű pudingot főzünk + (adunk hozzá apróra vágott eperdarabokat) és az eprek tetejére kanalazzuk, majd elsimítjuk.
12. Pihentetjük, amíg megszilárdul a puding réteg.
13. A tetejére olvasztott csokit csurgatunk és eperrel díszítjük.
1-2 órát állni hagyjuk , a legjobb ha egy egész éjszakát.
Tálaláskor a tortát forró vízbe mártott késsel a forma mentén belül körbevágjuk, és a tortakarikát eltávolítjuk róla.