Almás pite
Hozzávalók
A töltelékhez :
2 kg alma
200 g cukor
1 kk őrölt fahéj (a cukorhoz)
1 db citrom reszelt héját
A tészzához:
500 g finomliszt
250 g margarin
125 g porcukor
20 g vaníliás cukor
12 g sütőpor
2 db tojássárgája
2 db tojás
2 ek tejföl
30 gr darált dió
Továbbá:
30 gr morzsa
2 db tojássárga a lekenéshez
Leírása
Az almát hámozzuk és szálasra reszeljük, mehet hozzá a cukor, fahéj és a citromhéja, lassú tűzön párolom, míg a levét el nem fövi.A tésztához elmorzsolom a liszttel a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, a tojásokat és a sárgáját 1 csipet sót és a tejfölt. Összegyúrjuk, 2 cipót formálunk, majd fóliába csomagoljuk a hűtőben 1 órát pihen.A sütőt 200 C fokra állítom. a pite formát megszórom liszttel..Az egyik cipót kinyújtom piteforma nagyságúra, majd beleteszem , villával megszurkáljuk, megszórom morzsa /dióval és elkenjük rajta a kihűlt almát, majd kinyújtom a másik cipót és az alma tetejére teszem, a széleket lenyomkodom. Tetejét megkenem tojássárgával, villával megszurkáljuk. Az előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.