Almáspite
Hozzávalók
50 dkg liszt25 dkg vaj
20-25 dkg cukor
1 csipet só
10 g vaníliás cukor
2,5 dkg élesztő
4 db tojás
2 ek tejföl
2 kg alma
10 dkg gorombára vágott dió
1 db citrom leve+reszelt héja
1 kk fahéj

Leírása
Elkészítem a tölteléket: Az almát meghámozom, nagy lukú reszelőn lereszelem, hozzáreszelem a citrom héját és belecsavarom a levét. Hozzáadom a fahéjat és a cukrot. A lecukrozott almát pár percig állni hagyom, majd kinyomom a levét, tűzhelyre teszem és pár percig dinsztelem. Hagyom kihűlni.A tepsit kibélelem sütőpapírral.
Elkészítem a tésztát: Az 50 dkg lisztet 25 dkg vajjal összemorzsolom, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, belemorzsolom az élesztőt és összegyúrom annyi tejföllel (kb. 2 ek.), hogy jól formázható tésztát kapjak.
Fóliába csomagolom és 1 órára hűtőbe teszem.
Hűtőből kivéve ketté osztom a tésztát. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra és nagyjából a tepsim méretére nyújtom. Az alsó lapot kicsit nagyobbra méretezem, hogy a tepsi oldalaira is jusson a tésztából.
A kinyújtott tésztát nyújtófára tekerem és beleteszem a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Megszórom darált dióval (esetleg prézlivel, ha nincs dióm) és a kihűlt tölteléket egyenletesen elterítem rajta.
A tészta másik felét is kinyújtom 3-4 mm vastagra, és a tepsi méretére. Rátekerem a nyújtófára és az almás rétegre terítem.
A széleket megnyomkodom, a felületén pedig óvatosan végiggörgetem a nyújtófát.
Villával megszurkálom, majd felvert tojássárgával lekenem és megszórom gorombára vágott dióval
180°-ra előmelegített sütőbe tolom, kb 35-40 perc alatt készre