Almás Pite
Hozzávalók
A tésztához:50 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 db tojás
A töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 db citrom
1 tk fahéj
A tetejére:
1 db tojás

Leírása
A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, összegyúrjuk, és fóliába csomagolva a hűtőben 1 órát pihentetjük.Ezalatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, és a cukorral, a fahéjjal és a lereszelt citrom héjjal ízesítjük.
A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszórjuk a darált dióval, egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, végül beborítjuk a másik tésztalappal. A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.