Meggyes pitém
Hozzávalók
A tésztához:20 dkg liszt
12 dkg vaj
1 csipet só
1 db tojássárgája
1 tk sütőpor
1 ek cukor
2 ek tejföl
A töltelékhez:
1 ek zsemlemorzsa
30 dkg meggy
2 ek cukor (+ a szóráshoz)
1 ek étkezési keményítő
rumaroma
fahéj
A tetejére:
1 db tojásfehérje

Leírása
ELKÉSZÍTÉSA lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával (annyi tejfölt adunk hozzá, amennyit felvesz, hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk).
A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, és pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, a rummal és annyi vízzel, amennyi ellepi. 2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből, csomómentesre keverjük a keményítővel, és visszaöntjük. Pár perc alatt sűrű, kocsonyás állagúra főzzük, majd félretesszük.
A tésztát elfelezzük, téglalap alakúra nyújtjuk, majd az első réteg tésztát beletesszük a 20x20cm-es tepsibe. Megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és elosztjuk rajta a meggyes tölteléket. Megszórjuk egy kis fahéjas cukorral, majd beborítjuk a másik tésztával. Villával alaposan megszurkáljuk, lekenjük a tojásfehérjével, és 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Miután kihűlt, szépen szeletelhető