Karcagi ferdinánd

Hozzávalók

HOZZÁVALÓK

a tésztához:
50 dkg liszt
3 tojássárgája
8dkg vaj
4dkg élesztő
csipet só
kevés cukor
2-2,5 dl tej

a töltelékhez:
20 dkg vaj
15dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

a mázhoz:
2dl tejszín
4ek. porcukor
1 csomag vaniliás cukor

Leírása

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztből a tojássárgájából, vajból, a felfuttatott élesztővel, csipet sóval, kevés cukorral és a tejjel kalácstésztát készítünk. Jól kidolgozzuk, majd meleg helyen egy órát kelesztjük.

Közben a vajat a cukorral habosra keverjük.

A tésztát kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és vékonyan megkenjük a krémmel, ezután feltekerjük és kb. 6-8 cm-es darabokra vágjuk, és állítva helyezzük kisebb lábasokba vagy jénaiba, amit előtte vastagon kizsírozunk és jól megszórjuk kristálycukorral (az egész lábast) A zománcos „mami” lábas az igazi.

Arra ügyeljünk, hogy a tekercsek ne érjenek össze mert még keleszteni kell. További 1 órányi kelesztés után közepesen meleg (180 fokos) sütőbe tesszük és 20 perc alatt megsütjük.

Amikor letelt az idő, kivesszük, meglocsoljuk a tejszín, porcukor és vaníliás cukor elegyével, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, ahol szépen megpirul.

Azonnal tányérra kell fordítani, a lábas még melegen beáztatni, mert a cukor azonnal megköt benne!

Gyuriknè Dobák Nikolett

2021-05-11 10:08:25