Karcagi ferdinánd
Hozzávalók
HOZZÁVALÓKa tésztához:
50 dkg liszt
3 tojássárgája
8dkg vaj
4dkg élesztő
csipet só
kevés cukor
2-2,5 dl tej
a töltelékhez:
20 dkg vaj
15dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
a mázhoz:
2dl tejszín
4ek. porcukor
1 csomag vaniliás cukor

Leírása
ELKÉSZÍTÉS:A lisztből a tojássárgájából, vajból, a felfuttatott élesztővel, csipet sóval, kevés cukorral és a tejjel kalácstésztát készítünk. Jól kidolgozzuk, majd meleg helyen egy órát kelesztjük.
Közben a vajat a cukorral habosra keverjük.
A tésztát kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és vékonyan megkenjük a krémmel, ezután feltekerjük és kb. 6-8 cm-es darabokra vágjuk, és állítva helyezzük kisebb lábasokba vagy jénaiba, amit előtte vastagon kizsírozunk és jól megszórjuk kristálycukorral (az egész lábast) A zománcos „mami” lábas az igazi.
Arra ügyeljünk, hogy a tekercsek ne érjenek össze mert még keleszteni kell. További 1 órányi kelesztés után közepesen meleg (180 fokos) sütőbe tesszük és 20 perc alatt megsütjük.
Amikor letelt az idő, kivesszük, meglocsoljuk a tejszín, porcukor és vaníliás cukor elegyével, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, ahol szépen megpirul.
Azonnal tányérra kell fordítani, a lábas még melegen beáztatni, mert a cukor azonnal megköt benne!