Fehér kenyér

Hozzávalók

50 dkg BL 80 kenyérliszt
2 EK burgonyapehely
1,5 TK só
2 EK. Olaj
5 dkg ráma
20 dkg öregtészta (elkészítése lásd a recept végén) ha nincs dupla adag az élesztőből
1 dkg friss élesztő
3 dl kéz meleg víz

Leírása

1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a burgonyapelyhet és a sót, összevegyítjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük az olajat, rámát darabokra tépkedett ( öregtésztát ha van) és tetejére morzsoljuk az élesztőt. Beleöntjük a vizet, de nem az egészet néhány evőkanálnyit visszatartunk belőle.
2. Géppel vagy kézzel szép fényes felületű rugalmas tésztát dagasztunk. Ha a dagasztás második felében túl kemény , szakadozott a felülete akkor a visszatartott folyadékból adunk még hozzá, ha túl ragacsos és lágy akkor pedig lisztet dolgozunk bele. Egyszerre mindig csak keveset amíg a megfelelő állagot elérjük
3. a bedagasztott tésztából cipót formázunk és egy olajjal vékonyan kikent, vagy finoman belisztezett kelesztő tálba tesszük. Rátesszük a tetejét és 35-40 percig kelesztjük, érleljük.
4. a gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Néhány mozdulattal gyengéden, de határozottan átgyúrjuk majd gömbölyítjük. Finoman alálisztezünk majd ráborítjuk a tálat és még 15 percig pihentetjük. Ezután megformázzuk a veknit.

5. a sütőtálat (jénait, pataki tálat), kibéleljük vagy szakajtóba helyezzük és a megformázott tésztát a közepébe fektetjük. Mielőtt ráborítanánk a tetejét kevés vizet permetezünk, hogy a tészta párás levegőben keljen. Szobahőmérsékleten 60-70 perc alatt a duplájára kelesztjük.
6. miközben a tészta kel előmelegítjük a sütőt 230 fokra. A megkelt tésztát egy éles pengével három helyen 4 mm mélyen bevágjuk, majd alaposan lepermetezzük vízzel hogy a sütés kezdetekor minél több gőz tudjon keletkezni az edényben. Ez a gőz ugyanis nedvesen tatja a tészta felületét, így azt tovább tud emelkedni anélkül, hogy megrepedezni. A tetejébe is fújunk néhányat mielőtt ráborítjuk.
7. 50-55 percre betoljuk a forró sütőbe. Ha kissé vastagabb, ropogósabb héját szeretnénk, akkor az edény tetejét a sütés vége előtt 10-15 perccel levesszük. a sütés idő végén levesszük az edény tetejét ha eddig nem tettük meg és a sütő ajtaját kitámasztjuk és 5 percig még bent hagyjuk a kenyeret. Így a héja még ropogósabb lesz. Ezután rácsra tesszük és azonnal lepermetezzük kevés hideg vízzel, hogy a héja szép fényes legyen.
8. ha jó dolgoztunk a kenyerünk héja vékony, ropogós és a színe aranybarna. Amikor megemeljük könnyűnek érezzük. A bélzete hófehér, lágy kissé foszlós.
Öregtészta:
Hozzávalók: 50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 TK só
3 DL langyos víz
1 DKG élesztő
1. Egy nagyobb tálba vagy kelesztő tálba tesszük a lisztet és összevegyítjük a sóval. Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe összekeverjük majd a liszthez adjuk.
2. a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk- dagasztani nem kell – majd a tál tetejével vagy fóliával letakarjuk és 10-12 órán keresztül a konyhapulton érleljük. Nyáron kánikulai melegben 2-3 órát hagyjuk elől utána a hűtőbe tesszük, nehogy túlérjen. Ez idő alatt először a 3 szorosára kel, majd végül összeesik. Levegőbuborékokkal teli ragacsos, nyúlós állagú tésztát kapunk. A túlkelt tészta illata kissé élesztős, de kellemes. Egy ekkora adag öregtészta 3-4 kenyér elkészítéséhez elegendő. Ami nem kell a mélyhűtőbe kell helyezni. Majd amikor szükség van rá a konyhapulton 3-4 óra alatt felenged és készen áll a sütésre.
amikor szükség van rá a konyhapulton 3-4 óra alatt felenged és készen áll a sütésre.

Koller-Györgydeák Margit

2021-07-04 21:28:14