Citrom torta v. szelet

Hozzávalók

Tészta:
9 tojás
42 dkg kristálycukor
1 tejfölös pohárnyi olaj
1 citrom héja és leve
30 dkg liszt
1 sütőpor

Krém:
9 dl tej
3 db vaníliás pudingpor
36 dkg margarin
10-12 evőkanál cukor
1- 2 egész citrom leve

Leírása

A tésztához a 9 tojás sárgáját 42 dkg cukorral habosra keverjük, közben hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kifacsart levét. Ha már jó habos lassan hozzáadjuk az olajat és még tovább keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük majd a tojásos masszához adjuk. Végül a 9 tojás fehérjét kemény habbá verjük és lazán belekeverjük a tésztába.
Előmelegített sütőben először magas hőfokon, majd, ha feljött a tészta, a hőfokot levéve, lassan sütjük.
Sütés után a tésztát hagyjuk kihűlni és 3 egyenlő részben vízsztintesen elvágjuk. Ha tortaformában sütjük, akkor 4 felé vágjuk.
A krémhez a tejet a vaníliás pudinggal csomómentesen elkeverjük és felfőzzük. A tűzről levéve még forrón belekeverjük a cukrot. Lefedjük és így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt összekeverjük a margarinnal, hogy jó habos legyen, majd hozzáadjuk a citrom levét ízlés szerint. Ezzel töltjük a tésztát. Tetejére is krémet kenünk. Díszíthetjük citromszeletekkel.
Egy kis trükk: A tésztát krémmel való megkenés előtt locsoljuk meg citromlével, így szaftosabb lesz a süteményünk.

Szabó Valéria

2021-07-04 11:24:08