Répatorta

Hozzávalók

A tésztához:
150 g vaj
30 g vaníliás cukor
200 g cukor
4 egész tojás
4-5 db reszelt sárga répa
250 g liszt
1 csapott tk szódabikarbóna
2 púpozott tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
Pici só
100 ml olaj
(Aki szereti rakhat a tésztába kis adag durvára vágott diót is)

A krémhez:
150 g vaj (szobahőmérsékletű)
250 g porcukor
600 g mascarpone
2 tk vanília aroma
(1 narancs héja)

Leírása

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük robotgép segítségével majd hozzáadjuk a tojásokat is és tovább keverjük.
Aki szeretne itt rakhat bele durvára vágott diót.
A répát megpucoljuk, lereszeljük és beletesszük a masszába.
Beleöntjük az olajat és alaposan összekeverjük.
Ha ezzel megvagyunk jöhetnek a száraz hozzávalók, mint a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna, a só és a fahéj, ezekkel is jól elkeverjük.
Elővesszük a tortaformánkat, kibéleljük sütőpapírral és az előzőleg összeállított masszát eloszlatjuk benne.
Előmelegítjük a sütőt légkeveréses funkción 180 fokosra, beletesszük a formát és 40 perc alatt készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha igen kivesszük és hagyjuk hűlni.
Összeállítjuk a krémet. A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd 3 részletben hozzákeverjük a mascarponét és a vanília aromát. Én szoktam bele reszelni egy kis narancs héjat is, szerintem jól megy a répa ízéhez.
Amint kihűlt a tésztánk félbevágjuk, a krém felét beletöltjük, ráborítjuk a tetejét majd a maradék krémmel szépen bevonjuk. Spatulával szép egyenletesre lehet kenni a krémet.
A tetejére narancs héjat reszeltem dísznek, de természetesen aki diót is használt azzal is díszítheti.
Jó étvágyat!

Mészáros Ildikó

2021-07-03 18:15:32