Hamburger zsemle

Hozzávalók

A tésztához:
60 dkg finomliszt
2 dl tej
10 dkg kefír
1 db tojás
0,5 dl étolaj
40 g (kb. 2 evőkanál) kristálycukor
20 g élesztő
5 g (kb. 1 teáskanál) só

A kenéshez, szóráshoz:
1 db tojás
szezámmag

Leírása

A tészta hozzávalóit az étolajat kivéve egy nagy tálban, vagy dagasztógépben kidagasztod. Ha már egynemű a tészta, 3-4 apró adagban hozzáadod az olajat és mindig beledolgozod a masszába. A kemény és hosszadalmasnak tűnő munka után egy kicsit ragadós, lágy tésztát kell kapnod.
A kidagasztott tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba kb. fél óra alatt duplájára keleszted, 8 egyforma darabra osztod (kb. 131-133 g), felgömbölyíted és sütőpapírral bélelt tepsire rakod egymáshoz ne közel, mert egyrészt összekelhetnek, másrészt összesülhetnek.
Lekened a felvert tojással és megint megvárod, hogy a duplájára keljenek a bucikák. Ez is kb. fél óráig fog tartani. (A kelesztési időt nagyban befolyásolja a hőmérséklet, nyáron rövidebb, télen, vagy egy hidegebb konyhában hosszab ideig tarthat.)
A sütőt 180 fokosra állítod.
Ha megnőttek a pufikák, még egyszer egyenletesen lekened tojással és ha akarod, megszórod szezámmaggal.
A sütőben aranybarnára sütöd.
Mielőtt megtöltöd finomságokkal, érdemes a megvágott felületeket megpirítani, úgy még finomabb.

Spigut Katalin

2021-07-02 20:56:58