Vizes zsemle

Hozzávalók

1 kg finomliszt
50 g élesztő
1,5 teáskanál (20 g) só
1 csapott teáskanál (5 g) cukor
kb. 5,5 dl langyos víz

Leírása

A hozzávalókat kézzel, vagy dagasztógéppel szép simára dagasztod. A vízzel óvatosan kell bánni, a liszt minőségétől függően előfordulhat, hogy kevesebb, vagy akár több folyadékot is felvesz a tészta. A lényeg, hogy a végére "cicipuha" legyen. 😂 Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak arra figyelj, hogy jó minőségű és friss legyen.
Kelesztőtálban kb. 20 perc alatt duplájára keleszted, majd 12 részre osztod (ha precízen kimérnéd, 130-135 grammos darabokra) és a videón látható technika segítségévél felgömbölyíted, hármassával-négyessével sütőpapírral bélelt tepsire rakod őket.
Amíg keleszted a zsemléket, kell vigyáznod arra, hogy a tészta felülete ki ne száradjon, ezért akár egy a konyhába rendszeresített virágpermetezővel, akár egy ecset segítségével benedvesíted vízzel a gömböckéket. Ismét megvárod hogy duplájára keljenek, addig begyújtod a sütőt és 240 fokra állítod.
Ha megkeltek a zsemléid, tetszés szerint egy éles késsel bevághatod őket és mielőtt berakod a tepsiket a sütőbe, újra lekezeled alaposan vízzel.
Tepsinként kb. 20 perc alatt kisülnek.
A sütőből kivéve még egyszer lespricceled vagy lekened vízzel, hogy a felületük a zsemlének megfelelően kicserepesedjen.

Jó étvágyat hozzá!

Spigut Katalin

2021-07-02 20:24:41